25 de ani de la catastrofa de la Cernobâl

25 aprilie 2011


 La 26 aprilie 1986, ora locala 1.23, a explodat reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, situata in nordul Ucrainei, in apropierea granitei cu Rusia si Belarus. O buna parte din Europa, dar mai ales aceste trei tari, pe atunci republici ale URSS, au fost astfel expuse contaminarii.

Peste 25.000 de persoane care au intervenit pentru a diminua efectele catastrofei, cu precadere rusi, ucraineni si belarusi, au decedat, potrivit estimarilor oficiale. Un bilant al ONU estima, in septembrie 2005, 4.000 de decese in Ucraina, Belarus si Rusia, ca urmare a bolilor de cancer determinate de contaminarea radioactiva. Raportul a fost insa contestat de numeroase organizatii neguvernamentale, potrivit NewsIn.

Oficial, numai in Ucraina se considera ca 2,3 milioane de persoane au avut de suferit de pe urma catastrofei. Intre 1986 si 2006, 4.400 de ucraineni - copii sau adolescenti in momentul catastrofei - au fost operati pentru cancer de tiroida, consecinta cea mai evidenta a iradierii, potrivit Ministerului Sanatatii.

Potrivit celui mai cuprinzator studiu stiintific despre tragedia din 26 aprilie 1986, aproape un milion de oameni ( 985.000), au murit de diverse forme de cancer, provocate sau agravate de radiatiile de la Cernobil, doar in primele doua decenii de la accident. Acest bilant va creste, afirma un studiu intitulat "Cernobil: consecintele catastrofei pentru oameni si mediu", citat de Realitatea TV. Norul a fost purtat de vant aproape peste tot in lume, iar substantele raman active zeci de mii de ani. Astfel, catastrofa a dus si la mutatii genetice la plante si animale, scazand imunitatea la boli in randul populatiei tinere, in numeroase zone, in special in Belarus, Ucraina si Rusia.

Centrala de la Cernobil, al carei ultim reactor a continuat sa produca electricitate, a fost inchisa in decembrie 2000. Insa pentru ca sarcofagul ce trebuia sa acopere circa 200 de tone de magma radioactiva compusa din combustibil nuclear s-a fisurat, continua sa ramana o amenintare constanta. Aceasta magma este "cea mai mare problema a noastra. Ea este puternic radioactiva si facem totul pentru ca ploaia si ninsoarea sa nu patrunda in interiorul sarcofagului", declara in urma cu doi ani ministrul ucrainean al situatiilor de urgenta, Volodimir Sandra.

Autoritatile au facut lucrari pentru a consolida aceasta veche sapa de beton, realizata in graba a doua zi dupa catastrofa. Urmeaza sa fie construit un nou sacrofag din otel care sa acopere vechea instalatie.


Cernobal in Romania


In Romania anului 1986, populatia a aflat cu intarziere despre ce s-a intamplat la Cernobil. La cinci zile de la accident, sovieticii tineau autoritatile romane inca "in ceata". Pe 30 aprilie, directia vantului dinspre Kiev se schimbase brusc iar norul radioactiv care maturase deja nordul continentului european atinsese si teritoriul romanesc.

La aproape o saptamana dupa explozia de la Cernobil, chiar de "1 Mai Muncitoresc", Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta pentru a discuta despre efectele catastrofei in Romania, a scris Cotidianul in 2008, publicand in premiera stenograma acelei sedinte: O intalnire "epocala" la care Ceausescu a decis sa informeze populatia din zonele afectate de norul radioactiv doar pe jumatate, si sa formeze o comisie de control asupra cazului, condusa de "savantul de renume mondial" Elena Ceausescu.

Intre timp insa, populatia a iesit la iarba verde, profitand de zilele libere de 1 Mai. Potrivit Cotidianul, informarea publicului despre nivelul ridicat de radiatii la noi in tara s-a facut sub forma unor "pastile" de text, ratacite prin paginile oficiosului PCR, Scanteia, si in celelalte ziare controlate de partid. In aceste texte nu erau mentionate nici nivelurile de radioactivitate la care se ajunsese in zone precum cea a Iasiului, dar nici faptul ca se depasise pragul de alarmare. Dupa 2 mai, oamenilor le era recomandat in aceste "anunturi" vagi sa spele bine fructele si legumele sau sa evite iesirile copiilor in spatii largi.

Ulterior, a fost declansata o campanie in scoli prin care elevilor li s-a administrat "antidotul" - o doza de iod. Iodul devenise in acele zile un panaceu cautat intens. La farmacii si policlinici, unde se distribuia gratuit, binecunoscutele cozi nu mai mirau pe nimeni.

Sursa: http://www.9am.ro 




Blagoveşcenia sărbătorită de românii din Dreapta Tisei

7 aprilie 2011


“Astazi este incepatura mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac: Fiul lui Dumnezeu – Fiu Fecioarei se face si Gavriil Darul bine il vesteste…”.

Credinciosii romani ortodocsi din Dreapta Tisei sarbatoresc, in fiecare an, la data de 7 aprilie, Blagoveşcenia sau Buna Vestire.
Cu acest prilej, in toate bisericile din Maramuresul din Dreapta Tisei se va oficia, astazi, slujba sfintei si dumnezeiestii liturghii. Caci tot astazi punem inceput bun mantuirii noastre. Intrucat prin zamislirea pruncului Iisus in pantecele Fecioarei Maria avem si noi nadejde sa scapam curati din valtoarea acestei vieti pamantesti.
Cel mai potrivit ar fi ca in aceasta sfanta si mare zi sa luam seama la predica Sfantului Nicolae Velimirovici:


Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu intr-o cetate din Galileea, al carei nume este Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. “A sasea luna” se refera la rodul din pantecele Elisabetei, de la zamislirea lui Ioan Inaintemergatorul. De ce a sasea? De ce nu a treia, a cincea ori a saptea? Pentru ca omul a fost zidit in a sasea zi, dupa zidirea intregii naturi. Hristos este Innoitorul intregii zidiri. El vine ca ziditor nou si Om nou. Totul se face nou in El.

Soarele se oglindeste in apa cea limpede si cerul in inima curata.

Dumnezeu Duhul Sfant are multe salasuri in aceasta lume intinsa, dar inima neprihanita a omului este locasul in care Ii este cel mai bine-placut sa Se salasluiasca. Acesta este adevaratul Lui salas; toate celelalte sunt numai locuri in care Isi face lucrarea.

Inima omului nu poate fi niciodata pustie. Intotdeauna este plina cu ceva: fie cu iad, cu lumea sau cu Dumnezeu. Ceea ce se afla in inima este prin sine legat de curatia ei.

Era o vreme cand inima omului era plina numai cu Dumnezeu – o oglinda a frumusetii lui Dumnezeu, o psaltire pentru lauda lui Dumnezeu. Era o vreme cand totul se afla intru adevar, in mana lui Dumnezeu, in afara de primejdii; dar cand omul, in nebunia lui, a luat lucrurile in mainile sale, multe fiare salbatice au atacat inima omului; si de aici a venit inlauntru robia inimii omului si, in afara, ceea ce se intelege ca istorie a omenirii.

Fiind neputincios sa ia in mainile sale purtarea de grija a inimii, omul a cautat sprijin in lucrurile – insufletite si neinsufletite – pe care le avea in jurul sau. Dar tot ce a gasit omul ca sa-i sprijine inima a fost doar spre a i-o necinsti si a i-o rani.

Venirea lui Dumnezeu printre oameni este chipul cel mai inalt al iubirii Lui de oameni, vestea celei mai mari bucurii pentru inima cea curata si a celui mai zguduitor eveniment pentru inima cea necurata.

Venirea lui Dumnezeu printre oameni este ca un stalp care arde in intunericul cel mai adanc. Vestea acestei veniri a inceput cu un inger si o fecioara, cu o convorbire intre curatia cea cereasca si cea pamanteasca.

Cand o inima necurata sta de vorba cu o inima necurata, se isca un razboi. Cand o inima necurata sta de vorba cu una curata, se isca un razboi. Doar atunci cand o inima curata sta de vorba cu o alta inima curata este veselie, pace si minune mare.

Arhanghelul Gavriil este primul purtator de cuvant al vestii celei bune pentru mantuirea omului, al faptei celei minunate a lui Dumnezeu – intrucat mantuirea omului nu putea veni fara fapta cea minunata a lui Dumnezeu. Preacurata Fecioara Maria a fost prima care a primit aceasta veste buna si a fost cel dintai om care s-a cutremurat de frica si de bucurie. Cerul se oglindea in inima ei curata precum soarele in apa cea limpede. Domnul, Ziditorul lumii noi si Innoitorul celei vechi, urma sa-si odihneasca capul in inima ei si sa se imbrace in trup.

Omul asteapta minuni de la Dumnezeu, dar atunci cand minunea vine el nu crede in ea. Firea a devenit pentru oameni pomul ispitei. Ascuns sub umbra firii din pricina goliciunii, omul asteapta sa-l viziteze Dumnezeu – si se teme de vizita lui Dumnezeu. Cand Dumnezeu nu-l viziteaza, se plange; dar cand El o face, omul nu-L primeste. Precum atunci, in Rai, Adam a fost asezat intre doi copaci: acela al vietii si al cunoasterii, tot asa si urmasii lui Adam sunt asezati intre doi copaci: Dumnezeu ca pom al vietii si firea ca pom al cunoasterii; intrucat libertatea, ascultarea si smerenia se pot incerca acum ca si atunci. Trebuie puse la incercare intelepciunea omului, inima omului si vointa omului.

Fiecare lucrare a zidirii lui Dumnezeu este o bucurie, caci Dumnezeu nu face nimic din nevoie, asa cum sustin diferite filozofii nestiutoare si religii pagane mincinoase. Fiecare lucrare a zidirii este o bucurie pentru Dumnezeu si El are mare placere sa-Si impartaseasca bucuria cu altii!

Sursă: clubmaramu.ablog.ro

Cozi la vama Sighetu Marmaţiei - Slatina pentru benzină ucraineană

6 aprilie 2011


Ultima scumpire a carburanţilor aglomerează vama cu Ucraina din Sighetu Marmaţiei. Românii stau ore întregi la rând pentru a-şi lua benzină sau motorină, mult mai ieftine în ţara vecină. La un plin, economia este de aproximativ 100 de lei.

Să îţi alimentezi maşina în Ucraina a devenit o adevărată afacere pentru maramureşenii din zona de frontieră. Diferenţa de preţ între un litru de benzină românesc şi unul ucrainean, după ultima scumpire, este de 2 lei.

Şi alimentele sunt mai ieftine în ţara vecină, motiv pentru alte economii.

Într-o lună, dacă îşi fac aprovizionarea şi două plinuri cu benzină, românii fac o economie de până la 400 de lei. Asta deşi comercianţii ucraineni ţin şi ei pasul cu scumpirile din România. De exemplu, dacă săptămâna trecută, un litru de benzină ucraineană costa 3 lei şi 50 de bani, acum preţul a urcat la 4 lei.

Sursă: www.cotidianul.ro






Un produs Blogger.