Oameni celebri născuţi aici


         Victoria Darvai

Victoria Darvai  a fost o mare interpretă de muzică populară românească.

Biografie
S-a născut la 7 ianuarie 1926 in dreapta Tisei , pe actualul teritoriu al Ucrainei, în localitatea Slatina(Solotvino) . A urmat 3 clase primare la Dragomirești, jud. Maramureș. Între timp, tatăl interpretei mutându-se la Cluj cu serviciul, interpreta îl urmează și termină liceul acolo. A revenit după aceea în Maramureș, ca învățătoare. După scurt timp s-a refugiat la Turda, dar a revenit în Maramureș, tot ca învățătoare.

Viața avea să i se schimbe după cel de-al Doilea Război Mondial când o profesoară de canto din Sighetu Marmației, d-na Năstase, i-a spus interpretei că la Cluj este un concurs la Institutul de artă Maghiară și a sfătuit-o să participe. A intrat cu media 10+. Se pregătea să devină solistă la Opera Maghiară din Cluj. După fiecare oră de teorie i se explica jumătate de oră în limba română. La sfârșitul fiecărui an trebuia să dea un examen. Era la secția canto. Avea o întindere de două octave și o cvintă. Era soprană de coloratură. Însă a dezamăgit pentru că la sfârșitul anului, la examen, trebuia să cânte în maghiară. Toate cuvintele erau stâlcite. Profesorii de acolo sperau că va învăța pentru că avea vocea care trebuia dar nu știa limba. Au insistat să rămână și să învețe maghiara, dar nu s-a putut, așa că a renunțat și s-a transferat la Școala Medie de Muzică.

A fost repartizată la Conservatorul maghiar, cei care au făcut acest lucru fiind derutați de numele de Darvai, nume unguresc. Victoria Darvai nu era deloc unguroaică: pe tatăl ei îl chema Dărvăneanu, dar a primit ca titlu de noblețe de la stăpânirea maghiară corespondentul Darvay. La conservator s-a descurcat pentru că avea un profesor ungur care știa bine românește. Însă ea credea că e nevoie doar de voce; a trecut un an până s-a lămurit că lucrurile nu stau chiar așa, fiind nevoie să știe și ungurește. A renunțat și s-a dus la Conservatorul din București. Acolo a întâlnit-o pe Alida Heltai, o cântăreață wagneriană, care a insistat pe cântăreață că trebuie să cânte pe muzică de Richard Wagner. Însă la București a întâlnit o personalitate care avea să-i schimbe viața: Maria Tănase. Aceasta a auzit-o cântând și i-a zis sec „La mine vii!”.

A venit la clasa Mariei Tănase. Maria Tănase a preluat câteva melodii din repertoriul Victoriei Darvai, cum ar fi Buciumul (Tulnicul), Prin pădure trece-mi-oi, Pe mine capul mă doare (Toderel), Horincuța.

Artista a făcut prima înregistrare în 1954, la Radio. Ceea ce puțină lume știe este că la Institutul de Folclor, Victoria Darvai a făcut foarte multe înregistrări, chiar și din alte zone folclorice. A cântat la ansamblul din Baia Mare, alături de Felician Fărcașu și Dumitru Fărcaș, la ansamblul Doina Moldovei și la câteva ansambluri din București.

Acum, interpreta trăiește în București, pe Strada Precupeții vechi, nr. 26. De-a dreptul revoltător este că după atâția ani în slujba folclorului, Victoria Darvai nu primește nicio compensare financiară, ci numai laude. A fost decorată de către fostul președinte al României, Ion Iliescu, în cel de-al treilea său mandat (2001-2004), cu Medalia națională „Serviciul Credincios”. Victoria Darvai este, de asemenea, cetățean de onoare al comunei Dragomirești.


Sursa: http://ro.wikipedia.org









Yuriy Tsiple

Yuriy Tsiple
                                                 
Baritonul Yuriy Tsiple s-a nascut la Solotvino (Slatina) in Ucraina,in 1984,intr-o familie de romani.

Inca de la varsta de 10 ani a cantat in diverse festivaluri populare.Talentul muzical si vocea sa fiind remarcate, a fost indrumat catre Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde s-a perfectionat la clasa cunoscutului tenor Ionel Voineag.

In timpul studiilor a participat cu succes la diverse concursuri de lied si opera ("Ionel Perlea","Mihail Jora"), premiile castigate aducandu-l in atentia criticilor si jurnalistilor de specialitate.

In anul 2008 a inceput colaborarea sa cu Radiodifuziunea Romana, care s-a concretizat atat in inregistrari cu Orchestra Nationala si Orchestra de Camera (ianuarie 2008) cat si in concerte.In ianuarie 2009 a fost invitat pentru prima auditie romaneasca cu "Cantecele biblice" de Antonin Dvorak, iar in martie 2010 pentru "Missa tango" de Bacalov,in cadrul Festivalului de Bandoneon si Acordeon".

In martie 2010 a fost,de asemenea,invitat in concertul "Proms of delight" de la Bucuresti,organizat de Elite Art Club Unesco.
Anul 2009 a fost anul debutului la Oper Frankfurt (Germania), in cadrul Studioului de Opera, in rolurile Roberto/Nardo din "La finta giardiniera" de W.A.Mozart, Alcindoro din "Boema" de Giacomo Puccini, Marchizul d'Obigny din "La Traviata" de Giuseppe Verdi iar in iunie 2010 a fost interpretul rolului titular din opera "Pimpinone" de Georg Philip Telemann. De asemenea a participat la concertele organizate de Oper Frankfurt.

Din septembrie 2010 este membru al Studioului de Opera al "Opera National du Rhin" din Strasbourg (Franta), unde va canta in productiile cu "Hamlet' de Ambroise Thomas,"Don Pasquale"de Gaetano Donizetti si rolul titular din"Ali Baba"de Luigi Cherubini,rol cu care va participa la un turneu, la Paris,in aprilie 2011.

De asemena ,in stagiunea 2010-2011 va sustine,la "Opera du Rhin" din Strasbourg,concerte de muzica rusa,engleza si americana.

Pe parcursul activitatii sale artistice,baritonul Yuriy Tsiple a colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Peter Csaba,Yuval Zorn, Marius Hristescu, Adrian Morar, Hartmut Keil, Karsten Januschke, Vincent Monteil.
Sursă: http://fpmr.ro 













1 comentarii:

Anonim spunea...

sunt mandru ca astfel de persoane s-au nascut in satul meu!

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.