Sfârşitul domnului a fost unul pe măsura vieţii sale: „Iară pre Ştefan vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstire în Putna, care era zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi, ca după un părinte al său, că cunoştiia toţi că s-au scăpatu de mult bine şi de multă apărătură. Ce după moartea lui, pănă astăzi, îi zicu Sveti Ştefan vodă” (Letopiseţul lui Grigore Ureche).După trecerea lui Ştefan cel Mare la cele veşnice, în 2 iulie 1504, poporul a simţit că are un mijlocitor şi un rugător în cer.
Recunoaşterea oficială a sfinţeniei lui Ştefan cel Mare, prin actul canonizării de către Biserică, a venit după câteva sute de ani, deşi el era cinstit ca sfânt de către popor încă de la moartea sa.
Pe aceste temeiuri şi Biserica Ortodoxă Română a împlinit în 1992, după o întârziere datorată regimului comunist, actul oficial al canonizării lui Ştefan cel Mare ca domn binecredincios, stabilind şi ziua cinstirii sale – 2 iulie.
Ştefan cel Mare este SFANT pentru că şi-a iubit neamul şi s-a jertfit pentru el, iar neamul a răspuns prin cinstire şi evlavie. Acestui neam ai cărui fii suntem noi, cei de astăzi, el i-a transmis o moştenire nepreţuită, sugerată chiar prin cuvintele scrise pe pergamentul din icoana sa: „Mai presus de tihna noastră stă apărarea fiinţei şi neatârnarea ţării noastre!”. Această moştenire o avem şi noi de păstrat şi de transmis mai departe nealterată: libertatea neamului şi credinţa ortodoxă.
Romanii din Dreapta Tisei (Ucraina) il cinstesc si ei, astazi, insa, in taina, pe Stefan cel Mare si Sfant, intrucat, autoritatile ucrainene exercita o presiune constanta asupra populatiei romanesti din aceasta regiune in ceea ce priveste viata spirituala. Este pur si simplu de neconceput pentru zilele in care traim, ca bustul Celui mai MARE ROMAN - STEFAN CEL MARE SI SFANT, sa stea ascuns in beciul unuia din consilierii Primariei localitatii Slatina.
Mai jos puteti vedea o poza lucrata in photoshop care ne prezinta cum ar fi putut arata, astazi, monumentul Sfantului Stefan cel Mare din fata bisericii “Acoperamantul Maicii Domnului”, de la Slatina. De precizat ca in realitate, cu mare parere de rau, sta doar soclul pe care, cica, urmeaza (nu s-a facut o precizare cand anume?!) sa fie instalat bustul celui mai mare Roman.
Noi, maramuresenii din Dreapta Tisei, prin firea noastra suntem cunoscuti ca fiind niste oameni rabdatori si calmi, tot asteptam si asteptam. Si asteptam sa fie instalat si bustul lui Mihai Eminescu in fata Scolii Romanesti din Slatina, si asteptam, si asteptam, si asteptam ca oficialii ucraineni sa ne permita sa-l punem la loc de cinste si pe Sfantul Stefan cel Mare.
Poate suna naiv, insa, dupa cum totul are o limita, va veni ziua aceea, multasteptata, cu soare, cand ne vom uni si ne vom face dreptate!
Sursă: clubmaramu.ablog.ro